
خواص گوشت خرچنگ
کلسیم و فسفر از وافرترین مواد معدنی موجود در بدن انسان هستند که برای سلامت استخوانها و دندانها ضروری میباشند. خوشبختانه گوشت خرچنگ سرشار از فسفر بوده و غذایی ایدهآل برای تقویت استخوانها میباشد. اگر مستعد پوکی استخوان هستید و یا در نزدیکی دوران سالمندی میباشید، نباید از غذاهای سرشار از فسفر نظیر گوشت خرچنگ غافل شوید. در ادامه به بررسی سایر خواص خرچنگ میپردازیم. لطفا با سیمای سلامت همراه باشید.
خواص گوشت خرچنگ
تقویت فعالیت ذهنی
با وجود طیف متنوعی از مواد مغذی نظیر مس، ویتامین ب۲، سلنیوم و اسیدهای چرب امگا ۳، گـوشت خرچنگ غذایی عالی برای تقویت توانایی شناختی و فعالیت سیستم عصبی میباشد. با تقویت غلاف میلین و محافظت از سیستم عصبی، و در عین حال کاهش التهاب و پلاک در یاختههای عصبی، گوشت خرچنگ میتواند گزینهای ایدهآل برای تقویت فعالیت ذهنی باشد.
محافظت از قلب
گوشت خرچنگ سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ میباشد که این چربیها از نوع سالم و خوب بوده و سطوح کلسترول در بدن را متعادل میکنند. امگا ۳ همچنین فعالیت ضد التهابی در بدن را تشویق کرده و در نتیجه در کاهش فشار خون، کاهش فشار قلب و جلوگیری از تصلب شرایین موثر است. این موارد برای کاهش خطر حملات قلبی و سکته مغزی نیز مفید هستند.
درمان التهاب
مواد معدنی و مغذی بسیاری در بدن وجود دارند که به کاهش التهاب کمک میکنند. این مواد عبارتند از اسیدهای چرب امگا ۳، مس و سلنیوم که همگی در گوشت خرچنگ نیز وجود دارند. اگر از آرتریت، نقرس یا مشکلات گوارشی رنج میبرید، مصرف گوشت خرچنگ میتواند به بهبود این بیماریها کمک کند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
سلنیوم ارتباط مستقیمی با تحریک فعالیت سیستم ایمنی بدن دارد و همچنین بهعنوان یک آنتیاکسیدان عمل میکند که در محافظت از بدن در برابر بیماریهای مزمن موثر میباشد. تراکم سلنیوم در گوشت خرچنگ بسیار بالا است. این ترکیب به همراه ریبوفلاوین باعث افزایش تولید آنتیاکسیدانها در بدن میشود.
سمزدایی بدن
سیستم ایمنی بدن نمیتواند به طور کامل از بدن محافظت کند. سایر قسمتهای بدن که در سمزدایی خون و بدن نقش دارند عبارتند از کلیهها و کبد. سطوح فسفر موجود در گوشت خرچنگ به بهبود عملکرد کلیه کمک کرده و در نتیجه افزایش سرعت دفع شدن سموم از بدن را به همراه دارند.
افزایش گردش خون
فسفر یک مادۀ معدنی است که معمولا به آن توجه چندانی نمیشود، در حالی که این ماده عملکردهای مهمی در بدن دارد. به طور مثال، فسفر بخش مهمی از فرآیند جذب آهن در روده است. آهن نقش مهمی را در تولید گلبولهای قرمز خون ایفا میکند و باعث افزایش گردش خون و انتقال اکسیژن به قسمتهای مختلف بدن میشود. این موارد باعث افزایش سرعت بهبودی و رشد دوبارۀ سلولها بعد از یک صدمه یا بیماری میشوند.
منبع پروتئین
خرچنگ یکی از بهترین منابع غذایی پروتئین است. سطح پروتئین موجود در گوشت خرچنگ به اندازه گوشت حیوانات بوده و در عین حال چربی اشباع آن بسیار کمتر میباشد. مطالعات نشان دادهاند که چربی اشباع با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی در ارتباط است.
پروتئین گوشت خرچنگ کیفیت بالایی دارد، چراکه فاقد بافت همبند بوده و هضم آن برای تمام افراد با سنین مختلف آسان میباشد.
اسیدهای چرب امگا 3
گوشت خرچنگ سرشار از ویتامینها و مواد معدنی بوده و علیرغم چربی کمی که دارد، حاوی اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه امگا 3 است.
امگا 3 از بدن در برابر بیماری قلبی کمک کرده و به رشد و توسعه مغز کمک میکند. برخی از پژوهشها نشان میدهند که امگا 3 برای مهار رفتارهای پرخاشگرانه نیز مفید میباشد.
امگا 3 موجود در گوشت خرچنگ از نوع زنجیره بلند (long chain) بوده که برای سلامت مفیدتر است، چراکه بدن میتواند فوراً این نوع از اسیدهای چرب امگا 3 را استفاده کند. از طرف دیگر امگا 3 زنجیره کوتاه (short chain) که در سبزیجات و روغنها یافت میشود چنین قابلیتی ندارد و برای استفاده شدن باید ابتدا به امگا 3 زنجیره بلند تبدیل شود. بدن انسان در تبدیل امگا 3 زنجیره کوتاه به زنجیره بلند عملکرد چندان خوبی ندارد.
100 گرم گوشت خرچنگ حدوداً یکسوم نیاز هفتگی به امگا 3 را تامین میکند.
مس و فسفر
محتوای مس موجود در گوشت خرچنگ تقریباً 30 برابر بیشتر از ماهی روغن و 56 برابر بیشتر از ماهی سالمون، مرغ و گوشت گاو است.
اگرچه آهن یکی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز بدن است، اما ذکر این نکته مهم است که بدن انسان برای جذب، ذخیره و سوختوساز آهن به مس نیاز دارد. این ماده معدنی نقش مهمی را در ساخت گلبولهای قرمز خون و حفظ سلامت استخوانها، رگهای خونی، عصبها و دستگاه ایمنی بدن ایفا میکند.
بعد از کلسیم، فسفر دومین ماده معدنی وافر در بدن انسان محسوب میشود. این ماده معدنی از اصلیترین ترکیبهای موجود در استخوانها و دندانها بوده و در نتیجه برای سلامت اسکلت بدن و رشد آن بسیار مهم میباشد.
فسفر در اغلب فرآیندهای سوختوسازی بدن ازجمله عملکرد کلیهها، رشد سلولی و انقباض ماهیچه قلب نقش دارد. این ماده معدنی همچنین بخشی از فرآیند تبدیل غذا به انرژی است.
100 گرم گوشت خرچنگ 62 درصد از نیاز روزانه به فسفر در مردان و زنان بزرگسال را تامین میکند.
هشدار
خواص خرچنگ غیرقابل انکار است، اما نباید فراموش کرد که این گوشت سدیم (نمک) و کلسترول بالایی دارد. برای کسانی که از مشکلات قلبی – عروقی رنج میبرند یا کلسترول بالایی دارند، اضافه کردن گوشت خرچنگ به رژیم غذایی میتواند مضر باشد. قبل از اضافه کردن این گوشت به رژیمتان، حتما با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
سلام گوشت خرچنگ حرام است .امام کاظم علیه السلام میفرماید گوشت خرچنگ حرام است..پیامبراسلام میفرماید ماهی ها وحیواناتی که تو دریازندگی میکنند اگر پولک دارند حلال گوشت هستند وانهایی که پولک یافلس ندارند حرام گوشت هستند.