اینوزیتول چیست و چه فوایدی دارد

4

اینوزیتول (Inositol) نوعی ترکیب شیمیاییِ شبه‌ویتامین است که در ابتدا به آن ویتامین B8 می‌گفتند و بخشی از ویتامین‌های ب کمپلکس محسوب می‌شده است. اما بعدازاینکه مشخص شد بدن توانایی تولید اینوزیتول را دارد، این ماده از دسته‌بندی ویتامین‌ها خارج گردید. اینوزیتول درواقع یک الکل قند است که حاوی شش گروه هیدروکسیل بوده و در مغز انسان به میو اینوزیتول (myo-inositol) تبدیل می‌شود.

فواید اینوزیتول

قابل‌توجه‌ترین فواید این ترکیب برای سلامتی انسان عبارت‌اند از:

  • درمان اختلالات اضطراب
  • حفظ سطوح هورمون‌ها
  • بهبود باروری
  • درمان آلزایمر
  • کاهش وزن
  • افزایش گردش خون
  • درمان دیابت
  • پیشگیری از اوتیسم

در ادامه برخی از این فواید را با جزییات بیشتری بررسی می‌کنیم.

اختلال اضطراب و افسردگی

با تنظیم کردن سطوح هورمون‌های مغز و همکاری نزدیک با انتقال‌دهنده‌های عصبی، اینوزیتـول می‌تواند به کنترل سطوح استرس و اضطراب کمک کند و باعث بهبود علائم افسردگی شود. از این ترکیب برای درمان حملات پانیک و اختلال وسواسی اجباری (OCD) نیز استفاده می‌شود.

گردش خون

اینوزیتول ترکیبی شناخته‌شده برای بهبود جریان خون در بدن است. با تنظیم کردن گردش خون، اینوزیتول می‌تواند به پیشگیری از تصلب شرایین و مشکلات قلبی کمک کرده و همچنین از رسیدن اکسیژن کافی به اندام‌های مختلف اطمینان حاصل کند.

باروری زنان

برای برخی از زنانی که با مشکلات باروری دست‌وپنجه نرم می‌کنند، مکمل‌های ایـنوزیتول تجویز می‌شود. این ترکیب تعادل هورمونی در بدن را بهبود بخشیده و می‌تواند شرایط مناسبی را برای تشکیل جنین در بدن ایجاد کند.

اوتیسم

اگرچه تحقیقات دراین‌باره محدود هستند، اما کمبود اینوزیتـول در بدن کودکان با اوتیسم ارتباط داده شده است. قبل از اینکه مصرف مکمل را در برنامۀ غذایی کودکتان جای دهید، بسیار مهم است که با پزشک و متخصص مشورت کنید.

کاهش وزن

بدن اغلب برای کاهش وزن و تغییر در ترکیب‌بندی اصلی‌اش، به کاتالیزورها نیاز دارد. اینوزیتـول گزینه‌ای عالی برای کمک به کاهش وزن و تحریک سوخت‌وساز بدن برای سوزاندن کالری بیشتر است.

عوارض جانبی اینوزیتول

اگرچه این الکل قند برای سلامتی ما مهم است، اما برخی از عوارض جانبی بالقوه نیز وجود دارند که ممکن است با مصرف زیاد اینوزیتـول آن‌ها را تجربه کنید.

  • بارداری: ازآنجایی‌که اینوزیتـول اثرات قابل‌توجهی بر روی سطوح هورمون‌های بدن دارد، مصرف آن در دوران بارداری یا برای زنان شیرده توصیه نمی‌شود.
  • حالت تهوع: وقتی مصرف مکمل اینوزیتول را شروع می‌کنید، ممکن است دستگاه گوارشی‌تان به طرق مختلفی تحت تأثیر این ترکیب قرار بگیرد و منجر به بروز مشکلاتی نظیر حالت تهوع، ناراحتی معده و اسهال گردد.
  • اختلال دوقطبی: اثرات این ترکیب بر روی مغز بسیار قدرتمند هستند. مصرف مکمل اینوزیتـول برای کسانی که از اختلال دوقطبی رنج می‌برند احتمالاً ایدۀ خوبی نیست و می‌تواند باعث وخیم‌تر شدن علائم این بیماری گردد.

دوز مصرف اینوزیتول

اینوزیتول عمدتاً به دو شکل در تهیۀ مکمل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ میو اینوزیتول (MYO) و D-chiro-inositol (DCI).

اگرچه اجماعِ رسمی‌ای دربارۀ مؤثرترین نوع و دوزِ اینوزیتول وجود ندارد، اما مطالعات نشان داده‌اند که دوزهای زیر مؤثرترین هستند:

  • برای بیماری‌های روانی: روزانه 12 تا 18 گرم MYO به مدت 4 تا 6 هفته.
  • برای سندروم تخمدان پلیکیستیک: روزانه 1.2 گرم DCI، یا روزانه دومرتبه 2 گرم MYO و 200 میکروگرم فولیک اسید به مدت 6 ماه.
  • برای سندروم متابولیک: روزانه دومرتبه 2 گرم MYO به مدت یک سال.
  • برای کنترل قند خون در دیابت بارداری: روزانه دومرتبه 2 گرم MYO و 400 میکروگرم فولیک اسید در طول دوران بارداری.
  • برای کنترل قند خون در دیابت نوع 2: روزانه 1 گرم DCI و 400 میکروگرم فولیک اسید به مدت 6 ماه.

کلام آخر

تحقیق‌ها نشان می‌دهند که اینـوزیتول ممکن است به بهبودِ بیماری‌های روانی و متابولیک کمک کند؛ مانند اختلال پانیک، افسردگی، اختلال دوقطبی، سندروم تخمدان پلیکیستیک، سندروم متابولیک و دیابت.

به نظر می‌رسد که اینوزیتول برای اغلب مردم بی‌خطر بوده و عوارض جانبی آن (در صورت بروز) در دوزهای تا 18 گرم در روز خفیف هستند.

اگرچه رژیم غذایی‌ اغلب مردم احتمالاً حاوی مقادیر کمی از اینوزیتول است، اما مصرف مکمل ممکن است برای برخی از مردم مفید باشد.

قبل از مصرف هرگونه مکمل، ابتدا با پزشکتان مشورت کنید.

منبع organicfacts.net healthline.com
4 نظرات
  1. مونا اکبریان می گوید

    اینوزیتول قند الکل نیست و محصول احیا قند ها نبوده بلکه یک هیدروکسی سیکلو هگزان است

    1. همیار سلامت می گوید

      با سلام
      اینوزیتول یک قند الکل است که از گلوکز ۶-فسفات بدست می‌آید.
      برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهٔ قند الکل‌ها به فصل ۱۹ این کتاب مراجعه کنید:
      Textbook of Veterinary Physiological Chemistry
      نویسنده: Larry R. Engelking

  2. ص می گوید

    سلام،یک سوال مهم داشتم.من دچار،سندرم تخمدان پلیکیستیک هستم و در نهایت ازیک هموپاتیست ایتالیایی کمک گزفتم،ایشان چند داروی همیوپاتی،و مکملی با نام DDMCHIRO (که شامل زینک واسیدفولیم و د۳ و اینوزیتول هست تجویز کردن.میشه لطفا راهنمایی کنید کهاین دارو دقیقا چکاری انجام میده برای من.قابل ذکر عست که بعد از مصرف این مکمل بلحاظ عصبی خیلی بهتر و بلحاظ فیزیکی پر انرژی تر شدم.ممنون.این لینک دارو هست که میفرستم شاید کمک کنه به شما.

    https://www.dottorcattaneo.it/donna/–/ddm-chiro-30-compresse/2978.html

  3. Marjan می گوید

    سلام عزيزم ميشه لطفا اسم داروهاى هموپاتى كه بهتون پيشنهاد كرده بودن رو هم بنويسين
    خيلى ممنونم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.