خطر بالا بودن ویتامین b12 + نشانه ها

6

ویتامین B12 یکی از ویتامین‌های ضروری برای حفظ بدن است. ویتامین B12 در گوشت، ماهی و فرآورده‌های لبنی یافت می‌شود. این ویتامین همچنین به شکل مکمل، کپسول، یا به‌صورت تزریقی و حتی به‌صورت ژل‌های جذب شدنی نیز قابل استفاده است. همچنین ویتامین B12 حاوی سیانوکوبالامین (cyanocobalamin) است که برای ساخت DNA، تولید سلول‌های قرمز خون و پشتیبانی از سلول‌های عصبی بسیار ضروری است. این ویتامین جریان خون در مغز و گوش داخلی را افزایش می‌دهد، که می‌تواند باعث کاهش اختلالات شناختی و شنوایی شود. مصرف زیاد ویتامـین B12 عوارض جانبی خاصی بر بدن ندارد، زیرا این ویتامین هیچ ارتباطی با ایجاد سم و زهرابه در بدن ندارد. با این‌ حال اگر سطح این ویتامین در بدن شما زیاد است، ممکن است ناشی از وجود یک بیماری باشد. خطر بالا بودن ویتامین b12 آیا وجود دارد و اگر دارد بالا بودن ویتامین b12 نشانه چیست را در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

بدن به چه مقدار ویتامین B12 نیاز دارد؟

مقدار ویتامین B12 توصیه شده برای مصرف در زنان و مردان سالم، 2.4 میکروگرم است. اما زنان باردار و شیرده به 2.6 الی 2.8 میکروگرم ویتامین B12 نیاز خواهند داشت. از آنجایی‌که با بالا رفتن سن، قدرتِ جذب مواد توسط بدن کاهش پیدا می‌کند، شما باید روزانه از مکمل‌های 1000 میکروگرمی ویتامین B12 استفاده کنید.

آیا مصرف زیاد ویتامین B12 عوارضی دارد؟

ویتامیـن B12 در آب قابل‌ حل است و اگر به مقدار زیاد مصرف شود، وارد ادرار خواهد شد. به همین دلیل، به‌ طور کلی قابل تحمل است؛ اما گاهی نیز باعث ایجاد سموم در بدن می‌شود. مصرف بیش‌ از حد ویتامین B12 کار دشواری است؛ اما اگر گاهی توانستید از این ویتامین بیش‌ازحد معمول استفاده کنید، احتمالاً روی کلیه‌هایتان احساس فشار خواهید کرد. عوارض مصرف زیاد ویتامین b12 بسیار نادر هستند.

تداخلات دارویی با ویتامینB12

با اینکه مصرف ویتامـین B12 بی‌ضرر است، اما اگر با برخی داروهای خاص تداخل پیدا کند، می‌تواند بسیار خطرناک باشد. عمده‌ترین عوارض این داروها این است که به بدن شما اجازه نمی‌دهند تا ویتامین مورد نیاز را جذب کند. یکی از این داروها آنتی‌بیوتیکی با نام کلرامفنیکل (chloramphenicol) است. دیگر داروهایی که با ویتامـین B12 تداخل دارند شامل داروهایی برای تسکین اسید ریفلاکس و کنترل دیابت نوع 2 می‌باشند. اگر می‌خواستید از یکی از این داروها استفاده کنید، پیش از استفاده از ویتامـین B12 همراه با آن، با پزشک خود مشورت کنید.

زیاد بودن ویتامین B12 در خون

بدن شما با استفاده‌ی بیش‌ازحد ویتامـین B12 مشکلی نخواهد داشت، بنابراین انباشته شدن سموم به دلیل این رژیم خاص و استفاده از این مکمل‌ها بسیار نادر است. اگر سطح ویتامیـن B12 در جریان خون شما زیاد است، ممکن است ناشی از یک بیماری جدی باشد. ازجمله شایع‌ترین بیماری‌هایی که با افزایش سطح ویتامیـن B12 در بدن همراه هستند می‌توان به نارسایی کلیه، سرطان خون، لوسمی، بیماری‌های کبدی، پلی سیتمی ورا (polycythemia vera یا غلظت بالای خون) و سندرم هایپر اسینوفیلیک (hypereosinophilic) اشاره کرد.

بالا بودن ویتامین b12 نشانه چیست؟

بالا بودن ویتامین b12 می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری جدی در بدن شما باشد. از کار افتادن کبد می‌تواند از این بیماری‌ها باشد؛ زیرا کبد نمی‌تواند به‌درستی کار کند و ممکن است ویتامین B12 را از محل ذخیره وارد جریان خون شما کند. این مسئله باعث می‌شود که هم‌سطح ویتامین و هم‌سطح خون شما افزایش پیدا کند. ازجمله علائم اولیه‌ی بیماری‌هایی که با افزایش سطح ویتامیـن B12 همراه هستند، می‌توان به کاهش اشتها و کوفتگی بدن اشاره کرد. اگر چنین علائمی را در خود مشاهده کردید یا حس کردید که اندکی ناخوش هستید، بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید. پزشک احتمالاً آزمایش خون تجویز می‌کند که تنها روش ممکن برای تشخیص بالا بودن میزان ویتامـین B12 در بدن است. حتی گاهی ممکن است برای مشخص شدن دلایل دیگر بیماری، آزمایش‌های بیشتری مورد نیاز باشد.

زمان مراجعه به پزشک

اگر بعد از مصرف مکمل‌های ویتامین ب 12 هرگونه اثر منفی‌ای را تجربه کردید، باید مصرف آن را فوراً متوقف کنید. درصورتی‌که علائمتان بدتر شده یا شدید هستند، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

اگر مشخص شده است که ویتامین B12 را به‌اندازۀ کافی از منابع غذایی دریافت نمی‌کنید، برای پیدا کردن دوزِ مناسب مصرف این ویتامین با پزشک مشورت کنید.

دوز صحیح برای مصرف ویتامین B12

به گزارش کلینیک مایو، میزانِ توصیه شده برای دریافت این ویتامین از طریق مواد غذایی (RDA) به شکل زیر است:

  • روزانه 2.4 میکروگرم برای افراد 14 ساله یا بالاتر
  • روزانه 2.6 میکروگرم برای زنان باردار
  • روزانه 2.8 میکروگرم برای زنان شیرده

اگر بالای 50 سال سن دارید، باید سعی کنید میزان توصیه شده را از طریق مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ب 12 یا از طریق مصرف مکملی که 25 تا 100 میکروگرم ویتامین ب 12 دارد تأمین کنید.

منبع newhealthadvisor.com healthline.com
6 نظرات
  1. فاطیما می گوید

    اگر دوشب قبل از ازمایش تزریق امپول ویتامین b12داشته باشیم و در ازمایش خون بسیار بالا نشان دهد مشکل داریم یا ب خاطر تزریق امپول است؟

  2. مهدی می گوید

    خواهشاً جواب من بدید،آزمایش خونم ویتامین ب۱۲خیلی بالارو نشون داده،من ورزشکارم وبعضی وقتهاآمپول نوروبیون زدم امافاصلش باآزمایشم زیادبوده،۳۵سالمه،میگن ازعوارض ویتامینب۱۲بالاسرطانه،باتوجه به اینکه همش بیحال میشم مخصوصابعدغذاخوردن خیلی دلشوره دارم لطفاً راهنماییم کنید.

  3. نورا جاوید می گوید

    با سلام
    مقدار ویتامین ب۱۲ در آزمایش دختر سه ساله ام ۱۲۰۰ بوده .آیا این مقدار خطرناک است ؟

  4. مجتبی می گوید

    سلام آقا مهدی شما دکتر رفتید چی گفتن بهتون؟به خاطر مصرف نروبیون بود؟

  5. محمد می گوید

    جناب سالمی نگرانت شدم

  6. مریم ایرانی می گوید

    سلام خسته نباشید.

    دوز ویتامین ب۱۲ خون من ۱۰۰ ایا ضررمند است ؟
    با تشکر

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.