
درمان خارش چشم به روشهای طبیعی
خارش چشم میتواند مشکلی آزاردهنده باشد، اما خوشبختانه این مشکل در اغلب موارد جدی نبوده و جای نگرانی ندارد. در این مقاله به بررسی علل و روشهای درمان خارش چشم میپردازیم.
شایعترین علل خارش چشم عبارتاند از:
- خشکی چشم
- رینیت آلرژیک (مانند حساسیتهای فصلی یا تب یونجه)
- عفونت چشم (مانند انواع التهاب ملتحمه)
- قرارگیری نامطلوب لنزهای تماسی یا مواد نامطلوب بر روی چشم
- گیر کردن شیء یا چیزی درون چشم
- درماتیت آتوپیک یا اگزما
در چنین مواردی خارش چشم مشکل حادی محسوب نمیشود و درمان خانگی آن آسان میباشد.
درمان خارش چشم با روشهای طبیعی
در ادامه دو روش مطمئنِ خانگی برای درمان خارش چشم را معرفی میکنیم.
فراموش نکنید که در صورت تشدید علائم، بهحدی که زندگی روزمره را مختل کنند، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
قطره چشم
استفاده از قطرههایی که در داروخانهها عرضه میشوند میتواند برای درمان خارش چشم مفید واقع گردد.
برخی از این قطرهها مخصوص حساسیت و قرمزی چشم و سایر آنها همانند اشک مصنوعی برای بهبود خشکی چشم استفاده میشوند. اگر به دنبال بهترین نوع قطره چشم هستید، محصولی را تهیه کنید که مواد نگهدارنده نداشته باشد. همچنین برخی از قطرهها علاوه بر تسکین خارش چشم، به بهبود تمام موارد ذکر شده نیز کمک میکنند.
کمپرس سرد
برای درمان خارش چشم با روشهای خانگی میتوانید از کمپرس سرد نیز استفاده کنید.
کمپرس آب سرد میتواند خارش را تسکین داده و اثر تسکینبخشی بر روی چشمها داشته باشد. کافی است یک پارچه تمیز را درون آب سرد غوطهور کنید و آن را بر روی چشمها قرار دهید. این کار را به دفعات لازم تکرار کنید.
زمان مراجعه به پزشک
خارش چشم در اغلب موارد کوتاهمدت است و ممکن است خودبهخود برطرف شود.
اگر شرایط زیر را دارید، برای اطمینان از سلامت چشمها به پزشک مراجعه کنید:
- حس میکنید که چیزی در چشمتان گیر کرده است
- چشمتان عفونت کرده است
- قدرت بیناییتان رو به افول است
- خارش چشمتان به چشمدرد خفیف تا شدید تبدیل شده است
اگر موارد بالا را تجربه میکنید، از درمانهای خانگی دست کشیده و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
خارش چشم هنگام شب
افرادی که بهطور مداوم هنگام شب به خارش چشم دچار هستند، باید برای تشخیص علت مشکل خود به پزشک مراجعه کنند.
پزشک برای تشخیص علت خارش چشم در ابتدا سابقۀ پزشکی و علائم فرد را بررسی میکند و سپس احتمالاً به معاینۀ جسمانی بیمار میپردازد که بررسی چشمها و پلکها را شامل میشود. اگر چرک بر روی پلکهای فرد جمع شده باشد، امکان دارد پزشک نمونهای از چرک را برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال کند.
در صورتی که پزشک احتمال دهد که خارش چشم فرد ناشی از حساسیت است، آزمایش حساسیت (patch test) را انجام خواهد داد. همچنین امکان دارد که پزشک بیمار را به یک چشمپزشک ارجاع دهد.
روشهای خانگی برای درمان خارش چشم شبانه
برخی از روشهای خانگی که میتوانند به درمان خارش چشم شبانه کمک کنند ازاینقرارند:
- قرار دادن کمپرس گرم یا خنک بر روی چشم
- تمیز نگه داشتن چشم
- استفاده از دستگاه رطوبتساز
- دوری از مواد آلرژیزا
- استفاده از قطره چشم
- پیروی از قانون 20-20-20
قانون 20-20-20
استفادۀ بیشازحد از رایانه یا انجامهای فعالیتهایی که ممکن است باعث بروز چشمدرد شوند میتواند باعث بروز خارش چشم شبانه گردد. افرادی که به خارش چشم دچار هستند میتوانند برای تسکین مشکل خود از قانون 20-20-20 پیروی کنند.
در این قانون به ازای هر 20 دقیقه استفاده از رایانه باید از صفحه نمایشگر چشم برداشته و به یک شیء که 20 فوت (6 متر) از شما فاصله دارد به مدت 20 ثانیه نگاه کنید. این کار باعث میشود تا چشمهایتان مدتی استراحت کرده و از فشار بیشازحد بر روی آنها جلوگیری میشود.
کمپرس گرم و خنک
همانطور که بالاتر هم اشاره شد، استفاده از کمپرس میتواند به تسکین فوری خارش چشم کمک کند. قرار دادن کمپرس گرم بر روی چشم ممکن است در تسکین خارش ناشی از حساسیت موثر باشد. اگر خارش چشم با گرمی و ورم همراه است، شاید بهتر باشد که از کمپرس سرد برای درمان خارش استفاده کنید.
تمیز نگه داشتن چشم
خاک، مواد شیمیایی و لوازم آرایشی همگی میتوانند باعث خارش چشم شوند. تمیز نگه داشتن چشمها هنگام شب میتواند به تسکین خارش کمک کند. قبل از هر چیز ممکن است نیاز داشته باشید که چشمها و نواحی اطراف آنها را با آب خنک شستوشو دهید.
گاهی اوقات شستوشوی آرام چشمها با آب گرم و با استفاده از حوله میتواند برای تمیز کردن چشمها کافی باشد.
افرادی که از لوازم آرایشی استفاده میکنند باید قبل از تمیز کردن چشمها تمام مواد آرایشی را پاک کنند.
دستگاه مرطوبساز
هوای خشک میتواند باعث خارش و خشکی چشم شود. اگر به خارش چشم دچار هستید، شاید خوب باشد که در اتاق خواب خود از دستگاه مرطوبساز هوا استفاده کنید، بهخصوص در طول زمستان یا در مناطقی که آبوهوای خشک دارند.
توقف استفاده از لنز تماسی
استفاده از لنزهای تماسی میتواند باعث خارش شبانه چشمها شود. برخی از افراد این لنزها را هنگام شب استفاده میکنند که این کار خود میتواند باعث بروز خارش بیشتر شود.
اگر هنگام شب از لنزهای تماسی استفاده میکنید، شاید بهتر باشد که برای مدتی لنزها را بیرون آورده و به چشمها اجازه دهید تا کمی استراحت کنند.
همچنین تغییر نوع لنز نیز ممکن است به کاهش خارش کمک کند. استفاده از لنزهای تماسی یکبار مصرف نیز ممکن است در کاهش ناراحتی چشم و پیشگیری از بروز خارش چشم موثر باشد.
جلوگیری از حساسیت
افرادی که آلرژی دارند باید برای دوری از مواد آلرژیزا که باعث خارش چشم شبانه میشوند اقداماتی را انجام دهند.
بهطورمثال، بستن پنجرهها هنگام خواب میتواند میزان قرارگیری در معرض آلایندهها و سایر مواد آلرژیزای بیرونی که باعث خارش چشم میشوند را کاهش دهد.
بیرون نگه داشتن حیوانات خانگی از اتاق خواب نیز میتواند به کاهش تماس با ذرات پوست حیوانات در شب کمک کند. گردگیری مداوم و تعویض ملحفهها هم میتواند در محدودسازی هیرهها (مایت) موثر باشد.