آزمایش تیتر بتا چیست و چه زمانی باید انجام شود؟

رپورتاژ

0

مثبت شدن نتیجه آزمایش بتا در واقع تاییدیه نهایی برای بارداری است. در این آزمایش مقدار هورمون بتا در خون اندازه‌گیری می‌شود. هورمون بتا با شروع بارداری رو به افزایش می‌رود به طوری‌که سطح آن در سه ماه ابتدایی و در بازه زمانی هفته 8 تا 12 حاملگی به بالاترین مقدار خود قرار می‌رسد و پس از آن کاهش می‌یابد. اگر برایتان سوال است که آزمایش تیتر بتا چیست با این مقاله همراه شوید.

آزمایش تیتر بتا چیست؟

هورمون گنادوتروپین جفتی یا hCG در حدود 10 تا 12 روز پس از لقاح در خون ظاهر می‌شود و می‌توان با آزمایش تیتر بتا مقدار آن را به دقت اندازه‌گیری کرد. آزمایش بتای بارداری به دلیل دقت و حساسیت بالای خود قادر است کمترین مقادیر هورمون گنادوتروپین جفتی را در خون ردیابی کند. اما در مقابل، آزمایش ادرار و کیت‌های آماده خانگی (بی‌بی چک) چنین قدرت و حساسیتی ندارند. بنابراین، تاییدیه نهایی بارداری با آزمایش خون بتا انجام می‌شود. برای انجام آزمایش تیتر بتا، یک نمونه خون از ساعد دست دریافت شده و سپس نمونه جهت بررسی سطح هورمون hCG به آزمایشگاه ارسال می‌شود.

آزمایش تیتر بتا چیست

انواع آزمایش خون برای تایید بارداری

دو نوع آزمایش خون hCG برای تاییدیه بارداری وجود دارد که شامل تست کیفی و تست کمی بارداری است. در هر دو تست هورمون hCG در بدن اندازه‌گیری شده و بالا بودن سطح آن نشانه شروع بارداری است:

آزمایش کیفی بارداری: این آزمایش در واقع وجود یا عدم وجود hCG را در نمونه خونی مشخص می‌کند. جواب آزمایش کیفی بتا به صورت نتیجه مثبت یا منفی ارائه می‌شود. آزمایش‌های کیفی را می‌توان با استفاده از نمونه خون و یا ادرار انجام داد.

آزمایش کمی بارداری: این نوع آزمایش میزان hCG موجود در خون را به صورت رقمی اندازه‌گیری می‌کند. آزمایش کمی علاوه بر تایید بارداری، می‌تواند به عنوان بخشی از فرآیند ارزیابی سلامت حاملگی و تشخیص بارداری چندقلویی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

چه زمانی برای انجام آزمایش تیتر بتا مناسب است؟

آزمایش تیتر بارداری زمانی انجام می‌شود که فکر می‌کنید باردار شده‌اید و یا علائم و نشانه‌های بارداری را در خود مشاهده می‌کنید. آزمایش خون بتای حاملگی می‌تواند هورمون را 10 روز پس از لقاح تشخیص دهد. اگر همین آزمایش یک تا دو هفته پس از پریود از دست رفته انجام شود، دقت آن به مراتب بیشتر خواهد بود. علاوه‌بر بارداری، در موارد زیر نیز احتمال تجویز آزمایش تیتر بتا وجود دارد:

  • حاملگی خارج رحمی
  • بارداری ناموفق
  • وجود نشانه‌هایی از سرطان تخمدان
  • وجود تومور‌های غیرسرطانی رحم

 در موادر ی که ذکر شد معمولا پزشکان برای سنجش مقدار hCG در خون آزمایش تیتر کمی بتا را تجویز می‌کنند. علائم حاملگی خارج از رحم شامل موارد زیر است:

  • خونریزی غیرطبیعی واژن
  • کمردرد
  • درد زیرشکم یا ناحیه لگن
  • درد و گرفتگی در یک طرف لگن

اگر حاملگی خارج از رحم به موقع درمان نشود، ممکن است عوارض شدیدی ایجاد کند. بنابراین اگر در سنین باروری هستید، مهم است که در صورت مشاهده علائم ذکر شده به پزشک مراجعه کنید. آزمایش تیتر بتا بارداری همچنین ممکن است به عنوان یک آزمایش روتین قبل از جراحی یا شیمی‌درمانی برای زنان تجویز شود تا در صورت بارداری از آسیب به جنین جلوگیری شود.

آزمایش تیتر بتا چیست

آیا می‌توان آزمایش تیتر بتا را در خانه با بی‌بی چک انجام داد؟

تست‌های بارداری خانگی یا همان کیت‌های بی‌بی چک روشی سریع و راحتی برای انجام تست بارداری هستند اما قادر نیستند نتیجه تست را به صورت تیتر بتا ارائه دهند. این گونه تست‌ها دقت پایینی دارند و هرگونه جواب مثبت به‌دست آمده باید به تایید آزمایشگاه برسد. تست بارداری خانگی شبیه به آزمایش کیفی hCG ادرار در آزمایشگاه است، اما برخی از تفاوت‌های مهم آنها به صورت زیر است:

  • تست‌های خانگی دستورالعمل‌های خاصی دارند که باید دقیقا رعایت شوند. هنگام استفاده از کیت ادرار خانگی، دستورالعمل تست را به دقت دنبال کنید. قدرت تشخیصی هر کیت بی‌بی چک بر اساس برند آن متفاوت است.
  • به دستورالعمل کیت در مورد مدت زمان انتظار برای انجام آزمایش بعد از پریود از دست رفته دقت کنید زیرا اگر آزمایش خیلی زود انجام شود ممکن است نتیجه منفی کاذب حاصل شود.
  • تست بی‌بی چک خانگی با استفاده از نمونه ادراری انجام می‌شود و برای این کار بهتر است از ادرار اول صبح استفاده کنید زیرا در این زمان غلظت هورمون در بیشترین مقدار خود قرار دارد.

تفسیر نتایج آزمایش تیتر بتا

نتایج این آزمایش مقادیر عددی سطح هورمون hCG را نشان می‌دهد. در سه ماهه اول بارداری سطح هورمون بتا hCG به تدریج افزایش یافته و سپس کاهش می‌یابد. اگر سطح هورمون بتا بیشتر از حد مورد انتظار باشد، ممکن است نشانه بارداری دوقلو یا چندقلویی باشد، اگرچه این مورد نیاز به تاییدیه سونوگرافی دارد. در موارد نادری، سطوح بیشتر از حد ​​hCG نشان دهنده ابتلای جنین به سندرم داون است. در چنین مواردی، پزشک می‌تواند آزمایش خون و سونوگرافی را برای بررسی سلامت جنین تجویز کند. در صورتی که سطح hCG در آزمایش تیتر بتا کمتر از مقدار نرمال باشد نشانه یکی از موارد زیر است:

  • اشتباه در محاسبه سن بارداری
  • سقط ناقص یا کامل جنین
  • حاملگی خارج رحمی

آیا احتمال بروز نتایج کاذب در آزمایش تیتر بتا وجود دارد؟

آزمایش خون بتا فقط در صورتی مثبت کاذب را نشان می‌دهد که به دلایلی مانند مصرف داروهای ناباروری حاوی hCG یا ابتلا به کیست تخمدان، مقدار hCG بیشتر از حد نرمال باشد. گاهی نیز مصرف داروهای ضد اضطراب و آرام‌بخش‌ها به طور موقتی سطح هورمون بتا را در خون بالا می‌برند که می‌تواند تاثیر منفی بر نتیجه آزمایش بتای بارداری داشته باشد. چنین خطایی معمولا با مصرف داروهای ضد اضطرابی همچون آزاپیرون‌ها، بنزودیازپین‌ها و هیدروکسیزین رخ می‌دهد.

آزمایش تیتر بتا چیست

انجام آزمایش بتای بارداری در منزل

به منظور انجام آسان و مطمئن آزمایش تیتر بتا، خدمات آزمایش در منزل هومکا راهکاری سریع و دقیق است که شما را از مراجعه به آزمایشگاه‌های تشخیص طبی بی‌نیاز می‌کند. برای بهره‌مند شدن از خدمت آزمایش بتا در منزل، در ابتدا به  وبسایت هومکا مراجعه کرده و آزمایش بتای بارداری را انتخاب کنید. سپس فرم تماس را پر کرده تا کارشناسان مجموعه با شما تماس بگیرند. پس از نهایی شدن درخواست، نیروی متخصص در اسرع وقت و در زمانی که خود تعیین کرده‌اید جهت گرفتن نمونه خون به منزل شما اعزام می‌شود. نتیجه این آزمایش در سریع‌ترین زمان ممکن در پنل کاربری شما آپلود می‌شود و برای تفسیر جواب آن نیز می‌توانید با پزشکان هومکا مشورت نمائید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.