
ورزش پیلاتس چیست و چه فوایدی دارد؟
پیلاتس نوعی ورزش است که با تاکید بر قدرت ناحیۀ مرکزی تنه (core)، بر روی تقویت بدن تمرکز دارد. چنین رویکردی به بهبود تندرستی و افزایش سطح سلامت کمک میکند. در این مطلب قصد داریم به بررسی ورزش پیلاتس و فواید آن برای سلامت بپردازیم.
پیلاتس همانند یوگا بر روی حالت بدن، تعادل و انعطافپذیری تمرکز دارد. در مقایسه با ورزشهای قدرتی، احتمال بروز صدمه در پیلاتس بسیار کمتر میباشد.
ورزش پیلاتس همچنین بر روی ارتباط میان ذهن و بدن تمرکز دارد و کمک میکند تا بر تنفس و حرکات بدنتان کنترل کامل داشته باشید.
پیلاتس توسط جوزف پیلاتس، نجار و ژیمناستیککار در آلمان طراحی شد. او پیلاتس را بهعنوان برنامهای ورزشی برای رقاصان صدمهدیده و سربازان طراحی کرد. جوزف پیلاتس باور داشت که سلامت جسم و روان بسیار به یکدیگر مرتبط هستند. او در دهۀ 1920 به آمریکا مهاجرت کرد و استودیوی پیلاتس (Pilates) را در شهر نیویورک افتتاح کرد. در ابتدا به این ورزش کانترولوژی (Contrology) میگفتند.
چه کسانی میتوانند ورزش پیلاتس را انجام دهند؟
ازآنجاییکه پیلاتس میتواند به شکل تمرین ساده یا تمرین سخت و چالشبرانگیز برنامهریزی شود، اغلب مردم میتوانند این ورزش را بدون مشکل انجام دهند. درواقع ورزش پیلاتس هم برای افراد تازهکار و هم برای افرادی که بهطور منظم ورزش میکنند مناسب میباشد.
اگر تازهکار هستید میتوانید این ورزش را با تمرینات ساده شروع کرده و به مرور زمان آنها را سختتر کنید. همچنین ایدۀ خوبی است اگر در ابتدا به کلاسهای پیلاتس مراجعه کنید تا تمرینات را زیر نظر مربی انجام دهید. اینکار کمک میکند تا مربی حرکات شما را زیر نظر داشته باشد و مطمئن شوید که آنها را درست انجام میدهید و به مصدومیت دچار نمیشوید.
همچنین اگر خیلی وقت است که ورزش نکردهاید، سالمند یا باردار هستید، یا مشکل سلامتی دارید، بهتر است قبل از انجام پیلاتس با پزشک خود مشورت کنید.
اگر مشکلات زیر را دارید، ممکن است پیلاتس برای شما مناسب نباشد:
- فشارخون بیثبات
- بیرونزدگی دیسک
- پوکی استخوان شدید
- خطر لخته شدن خون
فواید ورزش پیلاتس برای سلامت
معمولاً رایجترین سوال دربارۀ پیلاتس این است که این ورزش چه فوایدی دارد. ازآنجاییکه ورزش پیلاتس بر روی قدرت ناحیۀ مرکزی تنه، حالت بدن و انعطافپذیری تمرکز دارد، فواید آن برای سلامت ازاینقرارند:
- حالت بدن خوب: پیلاتس به شما یاد میدهد که چگونه حالت خوبی داشته باشید. انجام تمرینات پیلاتس به توازن همیشگی بدن نیاز دارد. این توازن به خصوص زمانی مفید است که فرد از درد در ناحیۀ پایینی کمر رنج ببرد.
- تون عضلانی: ورزش پیلاتس بهگونهای است که برای انجام آن باید از عضلاتی استفاده کنید که احتمالاً در حالت عادی در طول روز از آنها استفاده نمیکنید. بعد از تجربۀ درد در مراحل اولیۀ تمرین، متوجه خواهید شد که عضلاتتان تون بیشتری دارند. تون عضلانی بیشتر برای سالمندان و افرادی که زندگی کمتحرکی دارند بسیار مفید است، چراکه تون عضلانی معمولاً با افزایش سن کاهش مییابد.
- صاف شدن شکم: ازآنجاییکه پیلاتس بر روی تقویت ناحیۀ مرکزی تنه تمرکز دارد، که عضلات شکمی را نیز شامل میشود، میتواند برای صاف کردن شکم و خوشفرم کردن آن مفید باشد.
- انعطافپذیری: افزایش سن باعث میشود تا انعطافپذیری بدن کاهش یابد. پیلاتس بهطور تدریجی باعث بهبود انعطافپذیری بدن میشود و این فرآیند از همان اولین جلسۀ تمرین ملموس میباشد.
- بهبود تعادل بدن: با توجه به اینکه پیلاتس به بهبود رابطۀ ذهن و بدن کمک میکند، باعث میشود تا نسبت به عملکرد بدن خود آگاهی بیشتری پیدا کنید. درنتیجه، پیلاتس نهتنها تعادل جسمانی را بهبود میدهد، بلکه تعادل ذهن و بدن را نیز بهتر میکند.
- کاهش استرس: هنگام انجام تمرینات، کاملاً حواستان از مشکلات دور میشود و استرس کمتری را تجربه خواهید کرد. این باعث افزایش تمرکز بر تنفس و حرکات بدن میشود. درنتیجه ورزش پیلاتس میتواند روش بسیار خوبی برای کاهش استرس باشد.
- حس سلامتی و تندرستی: ازآنجاییکه پیلاتس بر روی بهبود تعادل بین ذهن و بدن تمرکز دارد، انجام آن باعث بهبود حس سلامتی و تندرستی میشود.
آیا پیلاتس برای کاهش وزن مفید است؟
پیلاتس مانند بسیاری از ورزشها باعث تقویت عضلات میشود و درنتیجه میتواند به چربیسوزی در برخی از نواحی بدن بهخصوص شکم، پاها و باسن کمک کند. کلاسهای پیلاتس میتوانند تمرینات ساده و آسان که باعث تقویت عضلات مرکزی بدن، بهبود انعطافپذیری و تعادل میشوند را شامل شوند، یا بر روی تمرینات سخت و شدید تمرکز داشته باشند.
به یاد داشته باشید که پیلاتس بهعنوان یک ورزش هوازی در نظر گرفته نمیشود، بنابراین برای کاهش وزن موثر بهتر است پیلاتس را با رژیم غذایی سالم و فعالیتهای هوازی نظیر پیادهروی، شنا یا دوچرخهسواری ترکیب کنید.
پیلاتس کدام نواحی بدن را هدف قرار میدهد؟
همانطور که اشاره کردیم، ورزش پیلاتس عمدتاً بر روی ناحیۀ مرکزی تنه تمرکز دارد که شکم و نخاع را شامل میشود. به همین دلیل است که پیلاتس میتواند بهشدت برای افرادی که از درد در ناحیۀ پایینی کمر رنج میبرند مفید باشد.
سایر نواحی بدن که پیلاتس میتواند به تقویت آنها کمک کند عبارتاند از پاها، بهخصوص ناحیۀ بالایی ران و باسن.
پیلاتس همچنین میتواند به افرادی که از آرتریت رنج میبرند کمک کند، چراکه برای منعطف نگه داشتن مفاصل مفید است. ازآنجاییکه پیلاتس عضلات را تقویت میکند، ممکن است بهطور ویژه برای پیشگیری از آرتریت و صدمات زانو موثر واقع شود.
آیا پیلاتس به تجهیزات خاصی نیاز دارد؟
وقتی که این ورزش را شروع میکنید، تنها به یک زیرانداز (مت) نیاز دارید. بسیاری از تمرینات اولیه و سادۀ پیلاتس را میتوان با تنها یک زیرانداز انجام داد. بعد از اینکه کمی حرفهایتر شدید، شاید بهتر باشد که به باشگاه یا کلاس مخصوص پیلاتس بروید تا از تجهیزات آنها استفاده کنید. برخی از باشگاههای پیلاتس تجهیزات مخصوصی را برای اعضای خود فراهم کردهاند، مانند دستگاههای ریفرمر، کادیلاک یا میلهها و صندلیهای مخصوص پیلاتس.
تفاوت یوگا و پیلاتس
اگرچه یوگا و پیلاتس شباهتهایی دارند – چراکه هر دو بر روی رابطۀ ذهن و بدن مترکز هستند – اما یوگا عمدتاً بر سلامتی روح و روان تاکید دارد. درواقع انجام یوگا بیشتر به انسان احساس آرامش را منتقل میکند، درحالیکه پیلاتس بیشتر یک برنامۀ تمرینی جسمانی بوده و بر روی تقویت بدن و بهبود سلامت جسمانی متمرکز است.
آیا ورزش پیلاتس برای فیزیوتراپی مفید است؟
امروزه بسیاری از کیلینکهای توانبخشی و مراکز تندرستی پیلاتس را بهعنوان روشی برای فیزیوتراپی استفاده میکنند. پژوهشها نشان دادهاند که پیلاتس میتواند روش درمانی موثری برای بهبود صدمات و بیماریها باشد، ازجمله:
- کمردرد و گردندرد مزمن
- جایگزینی لگن یا زانو
- فلج چندگانه (اماس)
- فیبرومیالژیا
- کژپشتی
این ورزش همچنین برای ورزشکاران، رقاصان و سایر افراد حرفهای که با ورزش سروکار دارند و صدمهای را تجربه کرده و نیازمند توانبخشی هستند میتواند مفید باشد. ازآنجاییکه پیلاتس نوعی ورزش کمشدت است، میتوان آن را بهگونهای انجام داد که بر روی نواحی خاصی از بدن تمرکز داشته باشد که البته این کار باید زیر نظر مربی صورت بگیرد.