علت آبریزش بینی هنگام غذا خوردن

2

آبریزش بینی در هنگام غذا خوردن امری رایج اما بسیار آزاردهنده است. ازنظر پزشکی آبریزش بینی در هنگام غذا خوردن، gustatory rhinorrhea نام دارد. این موضوع نباید نادیده گرفته شود، زیرا می‌تواند در آینده مشکلات بیشتری را به همراه داشته باشد.

این مشکل می‌تواند ناشی از مشکلاتِ پزشکی جدی مانند تب یونجه، حساسیت به غذا و موارد دیگر باشد. همچنین دمای غذا نیز می‌تواند باعث آبریزش بینی شود. خوشبختانه می‌توان این مشکل را با استفاده از داروهای بدون نسخه (OTC) و برخی تغییرات در رژیم غذایی برطرف کرد.

چرا در هنگام غذا خوردن آبریزش بینی داریم؟

با دلایلی که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم می‌توانید این موضوع را علت‌یابی کنید. در این مقاله برخی از رایج‌ترین مسائلی را که باعث آبریزش بینی در هنگام غذا خوردن می‌شوند را مطالعه می‌کنید.

حساسیت به برخی مواد غذایی

عفونت سینوس‌ها (سینوزیت) اغلب با حساسیت به برخی غذاها همراه می‌شود. بعضی از عوامل آلرژی ازاین‌قرارند: آبریزش بینی، گرفتگی بینی یا عطسه‌های زیاد. از رایج‌ترین مواد غذایی آلرژی‌زا می‌توان به این موارد اشاره کرد: مغزهای خوراکی (آجیل)، ماهی، سویا، بادام زمینی، تخم مرغ، گندم و شیر. درصورتی‌که آبریزش بینی ناشی از افزایش میزان هیستامین باشد، می‌تواند منجر به تحریک و التهاب حفره‌های سینوس شود.

دمای غذا

اگر با این سؤال مواجه شدید که چرا در هنگام غذا خوردن آبریزش بینی دارید، دمای غذا می‌تواند یکی از دلایل این وضعیت باشد. غشاهای مخاطی که در حفره‌های سینوس وجود دارند به حفاظت از مجاری بینی در برابر ذرات ریز و تحریک‌کننده کمک می‌کنند.

تب یونجه

درصورتی‌که به ورم مخاط بینی ناشی از آلرژی یا تب یونجه مبتلا شوید، احتمال بروز واکنش‌های آلرژیک مانند آبریزش بینی در هنگام خوردن برخی میوه‌ها و سبزیجات در شما بیشتر می‌شود. اصولاً سیستم ایمنی نسبت به گرده‌های درختی واکنش نشان می‌دهد و در هنگام بروز حساسیت یا تب یونجه، ساختار برخی میوه‌ها و سبزیجات را مانند گرده‌های درختی به‌اشتباه شناسایی می‌کند.

برخی طعم‌ها یا بوها

علاوه بر دلایلی که در بالا ذکر شدند، برخی طعم‌ها یا بوها نیز می‌توانند باعث واکنش‌های آلرژیک شوند. بوهایی مانند شمع‌های معطر، اودکلن‌ها، دود اگزوز موتور و ماشین، سیگار یا بوی رنگ‌ها می‌توانند باعث آبریزش بینی شوند.

بافت زخم

گاهی اوقات، آبریزش مداوم بینی ناشی از مقدار زیاد مخاط بینی است. این مقدار مخاط می‌تواند ناشی از بافت زخم باشد که به‌مرورزمان پس از آسیبی که درگذشته به بینی وارد شده گسترش پیدا کرده است.

سایر دلایل

از دیگر دلایل آبـریزش بینی می‌توان به تغییرات دمای هوا، تغییرات هورمونی در طول دوران قاعدگی، استرس و مصرف برخی داروها اشاره کرد. بعضی افراد به رینیت غیرآلرژیک (التهاب بینی غیرآلرژیک) دچار هستند که این امر بر مژک‌های بینی تأثیر می‌گذارد و منجر به بروز علائم بسیار زیادی از قبیل آبریزش بینی می‌شود.

درمان آبریزش بینی در هنگام غذا خوردن

اکنون که به دلایل آبریزش بینی در هنگام غذا خوردن پی بردید، به چگونگی برطرف کردن این مشکل می‌پردازیم.

استفاده از اسپرهای بینی

درصورتی‌که به رینیت چشایی که نوعی رینیت غیرآلرژیک است مبتلا هستید، احتمالاً از اسپری بینی ایپراتروپیوم بروماید استفاده می‌کنید. از این اسپری بینی که با عنوان اسپری بینی آتروونت فروخته می‌شود، باید قبل از مصرف وعده‌ی غذایی برای پیشگیری از علائم رینیت چشایی استفاده کرد.

مصرف آنتی‌هیستامین‌ها

آنتی‌هیستامین‌ها به اشکال مختلفی عرضه می‌شوند. می‌توانید از آنتی‌هیستامین‌های خوراکی استفاده کنید، اما این آنتی‌هیستامین‌ها عوارض جانبی مانند احساس خواب‌آلودگی را نیز به همراه دارند. از مصرف اسپری‌های بینی و قرص‌های آنتی‌هیستامین همراه با یکدیگر خودداری کرده و تنها در صورت لزوم و با مشورت پزشک آن‌ها را مصرف کنید.

رعایت بهداشت

همیشه بینی خود را تمیز نگه دارید تا در هنگام غذا خوردن با آبریزش بیـنی مواجه نشوید.

در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید

اگر آبریزش بینی شدت و ادامه پیدا کرد به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک برای مطمئن شدن از این‌که آلرژی دارید تست‌های مخصوصی را از شما می‌گیرد و همچنین بینی شما را معاینه می‌کند تا در صورت وجود زخم بافتی در بینی – که می‌تواند علت آبریزش بینی شما باشد – اقدامات لازم را انجام دهد.

آبریزش بینی

پیشگیری

می‌توان با اعمال تغییراتی در سبک زندگی، از علائم رینیت غیرآلرژیک، اصلی‌ترین علت آبریزش بینی مرتبط با غذا، پیشگیری کرد؛ ازجمله:

  • دوری از عوامل تحریک‌کنندۀ شخصی
  • ترک سیگار و دوری از دود سیگار دیگران
  • دوری از عوامل تحریک‌کنندۀ مرتبط با شغل (رنگ زدن، ساخت‌وساز) یا استفاده از ماسک هنگام کار کردن
  • استفاده از صابون‌ها، مواد شوینده لباس، مرطوب‌کننده‌ها و محصولات مو که عطر و رایحه ندارند
  • اجتناب از غذاهای تُند

عوارض

عوارض جانبیِ آبریزش بینی به‌ندرت خطرناک هستند، اما می‌توانند آزاردهنده باشند. عوارض جانبیِ احتمالیِ احتقان مزمن عبارت‌اند از:

  • پولیپ‌های بینی؛ در آسترِ بینی یا سینوس‌ها رشد می‌کنند و خطری ندارند
  • سینوزیت؛ عفونت یا التهابِ غشایِ آسترِ سینوس‌ها
  • عفونت‌های گوش میانی؛ ناشی از افزایش مایعات و احتقان
  • کاهش کیفیت زندگی؛ دشواری در روابط اجتماعی، کار کردن، ورزش کردن یا خوابیدن

کلام آخر

اگر به دنبال روشی فوری برای تسکین آبریزش بینی هستید، بهترین کار استفاده از داروی ضد احتقان است. البته حتماً دربارۀ اختلالات دارویی احتمالی با پزشکتان مشورت کنید.

درمان درازمدتِ آبریزش بینی به علت آن بستگی دارد. شاید هفته‌ها طول بکشد تا با استفاده از آزمون‌وخطا داروی حساسیتِ مناسب را پیدا کنید. همچنین پیدا کردن عامل مشخصِ برانگیختنِ علائم ممکن است زمان‌بر باشد؛ به‌خصوص اگر این عامل طعم‌دهنده‌ای رایج نظیر سیر باشد.

منبع newhealthadvisor.com healthline.com
2 نظرات
  1. Naeem می گوید

    با سلام و خسته نباشید
    ببخشید هر موقع ک غذا میل میکنم در عین غذا خوردن آبریزش بینی میگیرم علتش چیه لطفا راهنمائی ام کنین ک خیلی نگرانم.
    باتشکر از سایت سیما سلامت

  2. سلیمان می گوید

    من درسن ۸۰ سالگی هستم مدت چندین سال داروهای ضدافسردگی و ضداضطراب مصرف کردم علاوه براین داروهای خواب‌آور و آرام بخش هم مصرف کرده ام و اخیرأ داروهای ضدتشنج مثل گاباپنتین و پرگابالین هم مصرف کرده ام ولی متاسفانه هیچ تاثیری در بهبودی من ایجاد نشد و این اواخرکم و بیشی دچار آبریزش بینی شدم ولی آنقدر زیاد نبود که آزار ببینم ولی ازخوردن داروهاخسته شده بودم به ناچارمصرف این داروها را قطع کردم ولی آبریزش بینی بسیار شدید شدفعلا فقط قرص اسنترا روزی یگ عدد ۱۰۰میخورم ولی متاسفانه روز بروز آبریزش بینی شدیدتر می‌شود بخصوص هنگام غذا خوردن آبریزش آنقدر زیاد می‌شود که مجبور می‌شوم خوردن غذارا نیمه کاره بکنم و قادر نمی‌شوم به غذاخوردن ادامه بدم بطوریکه پس از قطع غذاخوردن نفس راحتی می‌کشم
    انواع و اقسام داروهای آنتی هیستامین واسپری های مختلف هم با تجویز پزشک و هم بدون تجویز مصرف کرده ام ولی متاسفانه هیچ بهبودی حاصل نشده
    تنها تاکنون آنتی‌بیوتیک مصرف نکرده ام و درضمن درمحل سکونت پزشک متخصص نیست ورفتن به شهرهای بزرگ همیشه امکان پذیر نیست و علاوه بر آن هزینه رفتن به دکتر مثل سایر چیزها بالا رفته که آدم جرأت نمیکند هریک ماهی به دکتر برود
    لطفن هم راههای درمان این پدیده آزاردهنده آبریزش بینی هنگام غذاخوردن را توضیح بدهید و هم چگونگی کاهش هزینه دکترراتوضیح بدهید لازم به ذکراست این روزها اصلن بیمه را قبول نمی‌کنند باید با نرخ آزاد پرداخت شود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.