روغن نارگیل و خواص آن برای سلامتی

0

روغن نارگیل از معدود غذاهایی است که می‌توان به آن لقب «ابرغذا» یا سوپرفود داد. ترکیب ویژۀ اسیدهای چرب موجود در این روغن می‌تواند اثرات بسیار مثبتی بر روی سلامتی داشته باشد که عبارتند از کاهش چربی، عملکرد بهتر مغز و فواید قابل‌توجه دیگر. در این مقاله به بررسی برخی از خواص روغن نارگیل می‌پردازیم که توسط علم اثبات شده‌اند.

اسیدهای چربِ درمانگر

روغن نارگیل سرشار از چربی‌های اشباعِ سالم است که نسبت به سایر چربی‌های موجود در رژیم غذایی، اثرات متفاوتی بر سلامتی دارند.

این چربی‌ها می‌توانند چربی‌سوزی را افزایش داده و انرژی مورد نیاز بدن و مغز را به سرعت تامین کنند. این چربی‌ها همچنین کلسترول خوب (HDL) در خون را افزایش می‌دهند که با کاهش خطر بیماری قلبی در ارتباط است.

اغلب چربی‌های موجود در رژیم غذایی تری‌گلیسریدهای زنجیره‌بلند نام دارند، اما چربی‌های موجود در روغن نارگیل از نوع تری‌گلیسریدهای زنجیره‌متوسط (MCT) هستند. این بدین معناست که این اسیدهای چرب نسبت به اغلب چربی‌های دیگر، کوتاه‌تر می‌باشند.

وقتی این چربی‌ها را مصرف می‌کنید، آنها می‌توانند مستقیما به کبد رفته و به‌عنوان یک منبع انرژی سریع مورد استفاده قرار گرفته، یا به کتون‌ها تبدیل شوند.

کتون‌ها می‌توانند فواید قابل‌توجهی برای مغز داشته باشند و به‌عنوان مواد درمانگر برای صرع، آلزایمر و سایر بیماری‌ها مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

مصرف‌کنندگان روغن نارگیل سالمترند

نارگیل یک میوۀ عجیب در دنیای غرب است و بیشتر توسط افرادی مصرف می‌شود که به دنبال سلامتی می‌باشند.

با این حال، در برخی از نقاط جهان، نارگیل (که سرشار از روغن نارگیل است) یک گزینۀ ثابت غذایی می‌باشد که مردم نسل‌هاست آن را مصرف می‌کنند.

بهترین نمونه مردم کشور توکلائو هستند که در جنوبِ اقیانوس آرام زندگی می‌کنند.

این مردم بیش از 60 درصد از کالری مصرفی خود را از نارگیل دریافت می‌کردند. وقتی آنها مورد بررسی قرار گرفتند، مشخص گردید که وضعیت سلامتی‌شان عالی است و نرخِ بیماری قلبی در میانِ این افراد بسیار پایین می‌باشد.

نمونه‌ای دیگر از مردمانی که به وفور نارگیل مصرف می‌کنند و بسیار سالم می‌باشند، مردم جزیرۀ کیتاوا هستند.

افزایش چربی‌سوزی

چاقی یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی در جهان است.

در حالی که برخی از مردم چاقی را تنها به میزانِ کالری مصرفی محدود می‌کنند، سایر افراد باور دارند که منابع کالری نیز بسیار مهم هستند.

این یک حقیقت است که غذاهای متفاوت اثرات مختلفی بر بدن و هورمون‌های ما دارند. به همین دلیل تمامِ کالری‌ها با هم یکسان نیستند.

تری‌گلیسرید‌های زنجیره‌متوسط (MCT) که در روغن نارگیل وجود دارند، می‌توانند تعداد کالری‌هایی که می‌سوزانید را افزایش دهند.

نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که مصرف 15 تا 30 گرم MCT در روز، باعث افزایش 24 ساعتۀ مصرف انرژی به میزان 5 درصد شده و سبب می‌شود تا در روز 120 کالری بسوزانید.

از بین بردن میکروارگانیسم‌های مضر

لوریک اسید کربن-12 حدود 50 درصد از محتوای اسیدهای چرب در روغن نارگیل را تشکیل می‌دهد.

وقتی لوریک اسید هضم می‌شود، باعث تشکیل ماده‌ای به نام مونولارین در بدن می‌گردد.

لوریک اسید و مونولارین هر دو می‌توانند عوامل بیماری‌زا نظیر باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها را نابود کنند.

به طور مثال، نشان داده شده که این مواد به از بین بردن باکتری‌های Staphylococcus aureus (یک عامل بیماری‌زای بسیار خطرناک) و قارچ Candida albicans (منبع رایج عفونت‌های قارچی در انسان) کمک می‌کنند.

روغن نارگیل

کاهش گرسنگی با روغن نارگیل

یکی از ویژگی‌های جالب اسیدهای چربِ روغن نارگیل این است که می‌توانند گرسنگی را کاهش دهند.

این می‌تواند با نحوۀ متابولیزه شدن چربی‌ها در ارتباط باشد، زیرا کتون‌ها می‌توانند اثرات کاهندۀ اشتها داشته باشند.

در یک مطالعه، 6 مرد سالم مقادیر متنوعی از تری‌گلیسریدهای زنجیره‌متوسط و زنجیره‌بلند را دریافت کردند.

مردانی که بیشترین مقدارِ MCT را مصرف کرده بودند، به طور میانگین روزانه 256 کالری کمتر غذا خوردند.

در مطالعۀ دیگری که بر روی 14 مرد سالم انجام شد، مشخص گردید آنهایی که بیشترین میزانِ MCT را در وعدۀ صبحانه میل کرده بودند، کالری کمتری در وعدۀ ناهار دریافت کردند.

این مطالعات کوچک بوده‌ و تنها در مقاطع کوتاهی انجام شده‌اند. اگر این اثرات در درازمدت نیز ادامه داشته باشند، می‌توانند به کاهش وزن در درازمدت بی‌انجامند.

کاهش تشنج

در حال حاضر رژیم کتوژنیک (رژیمی که کربوهیدرات بسیار کم و چربی بالایی دارد) در حال بررسی و مطالعه برای درمان اختلالات مختلف می‌باشد.

شناخته‌‌شده‌ترین مزیت این رژیم، اثر آن بر درمان صرع مقاوم به دارو در کودکان است.

در این رژیم مصرف کربوهیدرات بسیار پایین بوده و از طرفی مصرف چربی بالا است. این باعث می‌شود تا تراکم کتون‌ها در خون افزایش زیادی داشته باشد.

این رژیم کاهش چشمگیر نرخ تشنج‌ها در کودکان مبتلا به صرع را به همراه دارد، و حتی در کسانی که مصرف داروهای مختلف در آنها موثر نبوده نیز اثرگذار می‌باشد.

از آنجایی که اسیدهای چربِ روغن نارگیل به کبد منتقل شده و به کتون‌ها تبدیل می‌شوند، معمولا برای ایجاد وضعیتِ کتوزیس در بیماران مبتلا به صرع استفاده می‌شوند و اجازه می‌دهند تا مقدار کمی کربوهیدرات وارد رژیم این افراد شود.

افزایش کلسترول خوب

روغن نارگیل حاوی چربی‌های اشباع طبیعی است که کلسترول خوب بدن (HDL) را افزایش می‌دهند. این چربی‌ها همچنین ممکن است برای تبدیل کردن کلسترول بد (LDL) به موادی که ضرر کمتری دارند مفید باشند.

بسیاری از متخصصین باور دارند که با افزایش کلسترول خوب، روغن نارگیل می‌تواند نسبت به سایر چربی‌ها، گزینۀ مناسب‌تری برای سلامت قلب باشد.

در یک مطالعه که بر روی 40 زن انجام شد، روغن نارگیل در مقایسه با روغن دانه سویا، باعث کاهش کلسترول کلی و کلسترول بد در این افراد شد و همچنین کلسترول خوب را افزایش داد.

مطالعۀ دیگری که بر روی 116 بیمار انجام گردید، نشان داد که یک برنامۀ غذایی حاوی روغن نارگیل باعث افزایش کلسترول خوب در بدن می‌شود.

سایر خواص روغن نارگیل

  • این روغن می‌تواند از پوست، مو و سلامت دندان محافظت کند
  • اسیدهای چربِ روغن نارگیل می‌توانند عملکرد مغز در بیماران آلزایمری را افزایش دهند
  • این روغن می‌تواند به کاهش چربی بدن – به ویژه چربی شکمی که بسیار مضر است – کمک کند

کلام آخر

اگر قصد خرید روغن نارگیل را دارید، به دنبال محصولات مرغوب و تولیدکنندگان معتبر باشید. این روغن در بسیاری از فروشگاه‌ها یافت می‌شود.

برای بهره‌مند شدن از خواص روغن نارگیل که در این مقاله به آنها اشاره شد، حتما روغن نارگیلی را تهیه کنید که ارگانیک و خالص باشد و از خرید محصولات پالایش‌شده پرهیز کنید.

فوایدی که در این مقاله مطالعه کردید، تنها بخش کوچکی از مزایای روغن نارگیل هستند. افراد مختلف در سراسر جهان از این روغن برای مقاصد فراوانی استفاده می‌کنند و نتایج بسیار خوبی هم گرفته‌اند.

منبع healthline.com

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.