
تائورین چیست و چه فوایدی دارد
تائورین (Taurine) نوعی ترکیب ارگانیک مهم است که در بافتهای حیوانی، رودۀ بزرگ و سایر اندامهای انسان یافت میشود. این ماده نقش مهمی را در فرآیندهای بیوشیمیایی دستگاههای مختلف ازجمله دستگاههای عصبی و قلبی-عروقی ایفا میکند. تائورین برای عملکرد مطلوب مغز، چشمها، بافت عضلانی و قلب مورد نیاز میباشد؛ به همین دلیل است که مصرف این ماده بسیار برای سلامتی مهم است. این اسید حاوی گروهی از آمینهها است که از لحاظ فنی اسیدآمینه محسوب نمیشوند. تائورین معمولاً مانند اسید سولفوریک بهعنوان اسیدآمینه غیرضروری طبقهبندی میشود.
منابع غذایی تائورین
اگرچه یک رژیم غذایی سالم معمولاً میزان کافی از تائورین را تأمین میکند، اما اغلب مصرف مکمل آن به افرادی که به بیماری قلب یا دیابت دچار هستند پیشنهاد میشود. منابع غذایی تائورین عبارتاند از گوشت، ماهی و لبنیات؛ همین موضوع باعث میشود که دریافت کافی این ماده برای افراد گیاهخوار دشوار باشد. اگرچه مصرف منابع کامل پروتئین مانند سویا، گندمسیاه، کینوآ و تخم شاهدانه میتوانند اسیدهای آمینه اساسی را تأمین کنند که در بدن به تائوریـن تبدیل خواهند شد.
تائورین معمولاً در مقادیر بالا به نوشابه یا نوشیدنیهای انرژیزا اضافه میشود، چراکه سایر ترکیبات موجود در این محصولات ممکن است مضر باشند. ازآنجاییکه نوع تائورین اضافهشده به مکملها و نوشیدنیهای انرژیزا معمولاً مصنوعی است، برای افراد وگان (گیاهخوار) مناسب میباشد.
یک رژیم غذایی بهطور میانگین در روز حدود 40 تا 400 میلیگرم تائورین به بدن انسان میرساند، اما این میزان در مطالعات علمی بین 400 تا 6000 میلیگرم میباشد.
عملکردهای تائورین در بدن
این ترکیب مستقیماً در عملکردهای زیر نقش دارد:
- حفظ تعادل آب و الکترولیت در سلولهای بدن
- تشکیل نمک صفرا که در هضم نقش مهمی دارد
- تنظیم مواد معدنی نظیر کلسیم در سلولها
- حمایت از عملکرد کلی سیستم عصبی مرکزی و چشمها
- تنظیم سلامت سیستم ایمنی بدن و عملکرد آنتیاکسیدانی
فواید تائورین برای سلامتی
مهمترین و قابلتوجهترین فواید تائورین برای سلامتی عبارتاند از:
- درمان بیماری پارکینسون
- بهبود عملکرد ورزشی
- پیشگیری از بیماریهای قلبی
- کاهش خطر دیابت
- کاهش وزن
- پیشگیری از سندرم متابولیک
- تسکین بیماریهای مربوط به لثه
- بهبود رشد عضلات
در ادامه به بررسی جزییات برخی از این فواید خواهیم پرداخت.
بیماری قلبی-عروقی
این ترکیب قادر است که سطوح پتاسیم و دیگر الکترولیتها در بدن را حفظ کند. این خاصیت میتواند به بهبود فشارخون کمک کرده و درنتیجه از بروز تصلب شرایین، حملات قلبی، سکته مغزی و بیماریهای قلبی جلوگیری کند. علاوه بر این، تائوریـن میتواند سطوح کلی کلسترول را نیز کاهش دهد.
بیماری پارکینسون
تحقیقات نشان میدهند که رشد مجدد سلولهای خنثی در افرادی که سطوح کافی یا زیادی از تائورین را در بدنشان دارند، ممکن است. این میتواند به وارونه کردن یا کاهش اثرات برخی از بیماریهای انحطاط عصبی مانند پارکینسون کمک کند.
اگر پزشکتان مصرف مکمل تائـورین را توصیه کرده است، اغلب متخصصان مصرف کمتر از 3000 میلیگرم از این ترکیب را در روز پیشنهاد میکنند.
کاهش وزن
کاهش سطوح چربی در جریان خون و کمک به بدن در مدیریت قند خون بالا، دو مورد از بهترین فواید تائورین میباشند. به همین دلیل است که این ترکیب میتواند به کاهش وزن و فرآیند چربیسوزی کمک کند.
سندرم متابولیک
این ترکیب میتواند با کاهش عوامل خطر سندرم متابولیک که شامل چاقی، فشارخون بالا و دیابت هستند، نقشی پیشگیرانه برای این سندرم داشته باشد.
رشد عضلات
مکمل تائـورین میتواند به تفکیک عضله اسکلتی کمک کند و داشتن سطوح مطلوبی از این ترکیب، در رشد و تقویت عضلات مؤثر خواهد بود. به همین دلیل است که این مکمل در میان بدنسازان و وزنهبرداران بسیار محبوب است.
عملکرد ایمنی بدن
داشتن سطوح مناسبی از تائوریـن در بدن میتواند به تنظیم کردن فعالیتهای سیستم ایمنی کمک کند. این بدین معناست که احتمال بروز واکنشهای آلرژیک و سایر مشکلاتی که منجر به مصرف غیرضروری انرژی بدن میشوند کاهش پیدا میکند.
مقدار مصرف تائورین
اگر پزشکتان مصرف مکمل تائـورین را توصیه کرده است، اغلب متخصصان مصرف کمتر از 3000 میلیگرم از این ترکیب را در روز پیشنهاد میکنند. در این مقدار، بدن قادر است که تائوریـن اضافی را پردازش کرده و بدون اثرات جانبی آن را دفع کند. اما مصرف بیشازحد تائورین به همراه منابع غذایی و همچنین تولید این ترکیب در بدن، میتواند اثرات جانبی ناخواسته و بالقوۀ خطرناکی را همراه داشته باشد.
عوارض جانبی تائورین
اختلال دوقطبی: مطالعات نشان دادهاند که مصرف منظم یا زیاد این ترکیب میتواند علائم اختلال دوقطبی را تشدید کند. حتی مصرف این ماده در مقادیر متوسط هم ممکن است اثرات منفی بر روی افراد مبتلا به این اختلال داشته باشد.
بارداری: برخی از معروفترین مکملهای تائـورین حاوی ترکیبات فعال دیگری نظیر کافئین هم هستند که مصرف آنها را برای زنان باردار یا شیرده خطرناک میکند. این افراد باید از مصرف این اسیدآمینه غیرضروری خودداری کنند.